Actueel

Op deze pagina vindt u nieuwsberichten van de MSA.

In memoriam Hans Burtner (20/08/1930 - 03/05/2020)

Op zondag 3 mei verloor onze vereniging een wel heel bijzonder erelid; Hans Burtner. Als geen ander heeft hij onze vereniging een eigen gezicht binnen de modelspoorwereld gegeven. De Model Spoorclub Alkmaar staat door zijn toedoen bekend als een vereniging, die de historie van de stoomtrams in Noord-Holland hoog in het vaandel heeft staan.

Het begon allemaal met de vraag van Museum Stoomtram Hoorn/Medemblik of hij niet een module kon maken van station Wognum zoals het er uit zou gaan zien na een voorgenomen restauratie. Toen hij na de restauratie zijn werk weer terugkreeg, was hij niet meer te stoppen. Het hele traject tussen Hoorn en Medemblik bouwde hij na. Daarna volgde Koedijk-Bergen aan Zee en Schagen De Loet-Schoorl.

Hij offerde niet alleen al zijn vrije tijd aan de club op, ook zijn huis werd vol gezet met spoorbanen. Twee kamers waren tot aan het plafond gevuld met zijn werk dat regelmatig naar tentoonstellingen in binnen- en buitenland ging. Dat tot volle waardering van vele andere modelspoorliefhebbers. Een aantal jaren geleden kwam er een Spaans tijdschrift uit waarin foto's van de 10 mooiste 'supermodellen' uit de hele wereld stonden. Daarvan waren er 2 (!) van zijn hand. Tijdens de in Amsterdam gehouden tentoonstelling Travels Trough Paradise werkte hij samen met tientallen beeldende kunstenaars uit heel de wereld.

De herinnering aan Hans is niet alleen vastgelegd in zijn werk. Ook zijn persoonlijkheid staat voor eeuwig in onze herinnering gegrift. Tijdens de vele tentoonstellingen hield hij zich voornamelijk bezig met Bisonkit en strooimateriaal. Alles moest tot in de perfectie aan het publiek getoond worden. De bijgaande foto is dan ook typerend voor zijn optreden tijdens die tentoonstellingen.

Bijzonder waren ook de momenten dat wij thuis bij hem de modules gingen inladen om naar een tentoonstelling te gaan. Dan was er altijd eerst even koffie met koek, want Hans was ook erg gastvrij. Zijn huis werd voor een aantal leden een tweede clublokaal.

Nu Hans er niet meer is rest ons alleen nog de herinnering aan een bijzonder persoon in ere te houden. Hans Burtner zal dan ook onlosmakelijk met de Model Spoorclub Alkmaar verbonden blijven. Dank je wel Hans voor alles wat jij voor de club hebt gedaan.

Bob de Mon